NIP

Home Landelijke dag Studentenpsychologen

Landelijke dag Studentenpsychologen

6 oktober 2023 – Vrije Universiteit Amsterdam

Dit evenement is exclusief toegankelijk voor studentenpsychologen werkzaam aan Nederlandse Universiteiten of Hogescholen.

 

Direct aanmelden

Met veel zorg en aandacht hebben we de afgelopen maanden een prachtig programma samengesteld voor de Landelijke dag Studentenpsychologen van dit jaar. Er staan onder andere inspirerende plenaire lezingen, leerzame en interactieve workshops, een heerlijke (volledig vegetarische) lunch en borrel en een verbindend spel op het programma! Tijdens deze dag draait alles om het thema samenwerking.

Heb jij er wel eens over nagedacht wat samenwerking eigenlijk is? Met wie werk je samen, hoe werk je samen? En wat maakt een goede samenwerking? Mag samenwerking soms ook schuren, en hoe werkt je geest goed samen met je lichaam? Al deze thema’s en meer komen aan bod in de lezingen en workshops.

De Landelijke dag Studentenpsychologen wordt dit jaar georganiseerd door de Vrije Universiteit Amsterdam. Jullie zijn van harte uitgenodigd om vanaf 9:45 tot 17:30 uur een inspirerende dag te komen volgen op onze campus in Amsterdam Zuid. We kijken ontzettend uit om jullie allemaal (weer) te zien!

Programma

9:00      Inloop met koffie en thee
9:45      Welkomstwoord en opening van de dag door organisatoren en Jeroen Geurts, Rector
Magnificus van de Vrije Universiteit
10:00    Plenaire lezing 1
10:45    Pauze
11:15    Workshopronde 1
12:30    Lunchpauze
13:45    Plenaire lezing 2
14:45    Pauze
15:15    Workshopronde 2
16:30    Afsluiting van de dag, aansluitend een borrel tot 17:30

Deelnamekosten

NIP-leden: €25
Niet-leden: €50

Praktische informatie

Datum: vrijdag 6 oktober 2023, 9:45 – 17:30 uur.
Locatie: Hoofdgebouw Vrije Universiteit, De Boelelaan 1105, Amsterdam.

Aanmelding

Schrijf je nu in via het aanmeldformulier.
Uiterlijke inschrijfdatum: vrijdag 29 september 2023.

Verdere informatie

Met vragen over je aanmelding kun je mailen naar bijeenkomstennip@psynip.nl. Na aanmelding ontvang je een bevestigingsmail van je inschrijving. Onthoud goed voor welke workshops je je aanmeldt; je krijgt hier geen bevestiging van! Op de dag zelf zul je een naamsticker ontvangen met daarop aan welke workshops je deelneemt.

Workshop die niet meer op het aanmeldformulier vermeld staan zijn inmiddels vol.

Heb je je ingeschreven? Dan ontvang je één week voorafgaand aan de dag nog een mail van ons met uitgebreide informatie over zaken als parkeren, de planning van de dag, etc.

Plenaire lezingen

En wie zorgt er eigenlijk voor jou? – Door Antoinet Oostindiër, psychiater en huisarts N.P., initiatiefneemster en eigenaar van AerreA, de enige zorginstelling in Nederland waar uitsluitend zorgprofessionals worden behandeld. 

In ons vakgebied worden wij de hele dag blootgesteld aan de zorgen en problemen van andere mensen. Deze kunnen schrijnend zijn, maar soms ook gevaarlijk dichtbij komen. We zijn gewend om de aandacht empathisch op de ander te richten, maar vergeten hierbij soms ook voor onszelf te zorgen. In onze opleiding en werkervaringen leren we over concepten als ‘wij zijn het instrument’ en ‘tegenoverdracht’. We hebben intervisie en supervisie. Maar hoe kan het dat er alsnog zoveel collega’s in een burn-out raken, depressief worden, of een posttraumatische stress stoornis ontwikkelen? En dat al die collega’s later aan de bel trekken met hun klachten dan andere hoogopgeleiden?

Werken in dit vak vergt veel meer aandacht voor ons eigen welbevinden. Om het werk leuk te blijven vinden, het aan te kunnen en gezond te blijven en daarmee ook onze cliënten of studenten goed te kunnen behandelen. Vanuit de jarenlange ervaring met specifiek deze doelgroep neem ik jullie mee in wat er bekend is over onze eigen psychische gezondheid en wat we aan preventie kunnen doen. Want: om goed samen te kunnen werken met studenten en collega’s, moeten we eerst goed leren samenwerken met onszelf.

 

Een actieve leefstijl – Door Prof. dr. dr.h.c. Erik J.A. Scherder, Professor in Clinical Neuropsychology.

De universiteit, HBO en natuurlijk ook MBO zijn niet alleen verantwoordelijk voor cognitieve ontwikkeling maar ook voor fysieke ontwikkeling! Waarom? Omdat cognitieve en lichamelijke ontwikkeling niet los van elkaar te zien zijn. Studenten zitten de hele dag in de collegebanken, waardoor de aandacht en concentratie al na 30 minuten afneemt. En dat terwijl we juist graag alle aandacht van de studenten erbij houden. Méér bewegen door studenten gedurende de dag en natuurlijk ook in de vrije tijd vermindert tevens het risico op stemmingsstoornissen. Het is al heel lang bekend dat depressieve symptomen helaas veel voorkomen bij studenten. Met andere woorden, een actieve leefstijl is voor de student essentieel om hun hersenen zo optimaal mogelijk te laten functioneren. Zowel wat betreft cognitie als stemming. En weet u wat nu zo spannend is? Dat dit alles ook geldt voor de studentpsychologen!

 

Workshops

Je kunt deze dag twee verschillende workshops volgen. Maak bij de aanmelding een keuze voor ronde 1 en voor ronde 2. We hebben de 9 workshops waar je uit kunt kiezen hieronder voor je toegelicht.

Workshop 1. Students as Partners – door Kimberly van den Ouden & Bart Koers

In 2021 opende de VU het Student Wellbeing Point: voor studenten door studenten, zonder afspraak, en volledig anoniem. Hoe is dit door studenten opgezet en uitgegroeid tot een vaste service? Leer meer over onze ervaring en samenwerking met studenten (vanuit hun eigen perspectief) in deze inspiratiesessie!

Workshop 2. Leefstijl voor een sterk brein: praktische tips om door middel van zelfzorg lekkerder in je vel te zitten – door Mariëlle Spekreijse

In deze workshop gaan we theoretisch in op de leefstijl pijlers om balans te brengen of houden in het brein. En we gaan ze natuurlijk ook toepassen, want weten zonder doen is niets waard. Ook voor studentenpsychologen geldt: Practice what you preach! 😉 

Workshop 3. Mini-retreat “Compassie”! – door studentenpsychologen UvA Daisy Alsemgeest en Sachlan Apil

Als studentenpsycholoog zijn we vaak vooral gericht op het welzijn van de ander. We leren de student beter voor zichzelf te zorgen. Goede zelfzorg en compassie naar onszelf wil er dan nog wel eens bij inschieten. Deze workshop is opgezet als een mini-retreat waarin we ons onderdompelen in technieken en oefeningen, teneinde zelfcompassie en zelfzorg te stimuleren. We zullen aandacht besteden aan hoe je compassie kunt toepassen in de samenwerking en hoe je elkaar als team kunt steunen bij de impact die het werk als hulpverlener kan hebben.

Workshop 4. ‘Begrip en begrenzen’: omgaan met agressie, intimidatie en manipulatie – door Sjaak Boon

Herken je de volgende situatie? Een student heeft een vraag aan jou als psycholoog waaraan je niet (meteen) kunt voldoen. Je moet dus ‘nee’ verkopen, maar de student is het daar duidelijk niet mee eens en reageert intimiderend, manipulatief en agressief. Je voelt dat jouw reactie bepalend is voor het al dan niet escaleren van de situatie. Hoe kun je effectief op dit gedrag reageren?

Deze workshop geeft inzicht in de verschillende vormen van agressie. Dit draagt bij aan meer begrip maar vooral ook begrenzen in de dagelijkse praktijk. Je leert o.a. de-escalerend optreden, confrontaties regisseren, omgaan met conflicterende belangen en tenslotte een werkbare relatie aangaan met de student.

Workshop 5. Studeren met een functiebeperking – door Hafida Boubaouch en Renée van Scheppingen

Doe mee met de interactieve workshop Studeren met een functiebeperking!

We gaan het Universal Design for Learning (UDL) spel spelen van Expertisecentrum inclusief onderwijs (ECIO). Tijdens dit interactieve spel stap je in de schoenen van de student. Samen bespreek je de belemmeringen en kansen voor studiesucces. Het geeft inzicht in de toegankelijkheid van het onderwijs.

Workshop 6. Journaling met NEWConnective – door Miranda van Holland

NEWConnective is het interlevensbeschouwelijk zingevingsplatform voor alle studenten aan de Vrije Universiteit. Het NEWConnective teams houdt zich bezig met zingeving, geloof of levensoriëntatie en grote persoonlijke levensvragen van studenten.

De workshop die NEWConnective aanbiedt begint in 3D in het clubhuis en debatcentrum van de VU. Gevolgd door een korte mindfull wandeling naar de botanische tuinen voor een workshop ‘journaling met planten’ waarbij deelnemers reflecteren op vragen als ‘hoe verhoud je je tot natuur?’ en ‘wat is jouw plek tussen de planten?’.

Workshop 7. Better Prepared – door Fatiema Khadje (Studentendecaan en Vertrouwenspersoon) en Jos de Haan (Regiehouder Sociale Veiligheid en Vertrouwenspersoon).

Een succesvolle start maken op de universiteit is iets wat alle studenten willen. Als universiteit hebben wij gemerkt dat specifiek voor eerstegeneratiestudenten een succesvolle start geen vanzelfsprekendheid is. Een eerstegeneratiestudent is de eerste binnen een generatie of gezin die gaat studeren aan een (Nederlandse) universiteit.

Specifiek voor deze groep is het programma Better Prepared opgericht. Dit programma richt zich erop dat studenten zich alvast thuis voelen op de VU, medestudenten ontmoeten, en de kans krijgen om academische- en studievaardigheden te verbeteren. Daarnaast krijgen ze inzicht in de eigen motivatie, studiekeuze, talenten, competenties en valkuilen.

Tijdens deze workshop zullen Fatiema en Jos vertellen hoe zij binnen het programma van Better Prepared de samenwerking opzoeken en zullen zij een deel van het oorspronkelijke college laten zien. Het zal een interactieve workshop worden! 

Workshop 8. Non-verbaal samenwerken – door drs. Marijke van Dijk

Hoe goed ben jij je ervan bewust hoe je lichaamstaal bij anderen binnenkomt? Herken jij signalen van onvrede, stress of ongemak bij je collega’s? In deze inspiratiesessie krijg je een korte en krachtige kennismaking met non-verbaal contact maken en leer je bewust te kijken naar de mensen om je heen. Hiermee verdiep je het contact met anderen, kun je beter reageren op wat er speelt en kun je in een vroeg stadium eventuele communicatieproblemen voorkomen.

Workshop 9. Authentiek samenwerken – door Wim Haan

In deze workshop gaan we de dialoog aan over het thema samenwerking. Hoe spelen thema’s als discriminatie, inclusiviteit, cancel culture en wokeisme daar een rol in? Samenwerking moet schuren, ‘ja-en-amen’ is geen samenwerking. Wie ben jij als samenwerkingspartner en durf je een ander aan te spreken? Tot hoe ver kun je samenwerken en wanneer stopt samenwerking?