NIP

Home Kenniskring Psychosociale Arbeidsbelasting

Kenniskring Psychosociale Arbeidsbelasting

Leiden

Wil je meer weten over het voorkomen en bestrijden van psychosociale arbeidsklachten, zoals werkstress en burn-outklachten? Wil je in contact komen met andere professionals over dit thema en voorbeelden en ervaringen uitwisselen? Of wil je informatie over recent onderzoek op dit terrein?

Kom dan naar de eerste bijeenkomst van de Kenniskring Psychosociale Arbeidsbelasting op woensdag 12 april 2023 van 9.30 tot 12.00 bij ECC in Leiden.

Deze Kenniskring wordt georganiseerd door TNO en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, met bijdrage van het NIP.

Aanmelden kan via kenniskringpsa@tno.nl.

Psychosociale arbeidsklachten, zoals werkstress en burn-outklachten, vormen een grote maatschappelijke uitdaging. Het doel van de Kenniskring is het oprichten van een (vrijblijvend) kennisnetwerk van partijen uit de praktijk en de wetenschap op het gebied van psychosociale arbeidsbelasting.

De Kenniskring staat open voor alle geïnteresseerde werkgevers, werknemers, onderzoekers, arbo-professionals of beleidsmakers die meer willen weten over dit thema. De Kenniskring biedt een gelegenheid om op een laagdrempelige wijze kennis, tools, goede voorbeelden en ervaringen uit te wisselen zodat psychosociale arbeidsbelasting preventief én bij de bron wordt aangepakt.

Programma 12 april 2023

Het thema ‘cultuurverandering in het middenmanagement’ staat centraal tijdens deze bijeenkomst.

9.00 – 9.30: Inloop met koffie en thee

9.30 – 10.30: Plenaire presentatie
Tinka van Vuuren, bijzonder hoogleraar vitaliteitsmanagement, neemt je mee in de rol van leidinggevenden bij het stimuleren van gezonde arbeidsomstandigheden. Ook staat zij stil bij wat leidinggevenden en hun medewerkers kunnen doen om te zorgen voor een goede balans tussen werkplezier en psychosociale arbeidsbelasting.

Pauze

10.45 – 11.45: Workshops
Na een korte pauze kun je deelnemen aan één van de volgende workshops.

 • Nederlands Instituut van Psychologen (NIP): Bevlogenheid
  Hoe organiseer je vanuit het middenmanagement resultaatverantwoordelijke en bevlogen teams? Wat zijn daarbij de opbrengsten en mogelijke valkuilen? Een praktijkvoorbeeld uit het hoger beroepsonderwijs.
 • Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA): Hoe krijg je een bedrijf of organisatie in beweging?
  Hoe kan je succesvol werken aan een mentaliteits- of cultuurverandering binnen een organisatie? Aan de hand van praktische ervaringen vanuit stimuleringsprogramma’s van de Nederlandse Arbeidsinspectie (zoals het programma Duurzame inzetbaarheid en het Actieplan Arbeidsveiligheid) worden in deze workshop ervaringen en tips gedeeld. Vervolgens gaan we in gesprek over de lessen die we hieruit kunnen trekken voor de aanpak van werkstress en burn-outklachten. Het gaat daarbij altijd om maatwerk. Breng dus vooral ook je eigen ervaringen in!
 • TNO: Wegwijzer Werkdruk
  Een toelichting op de TNO-aanpak volgens de Wegwijzer Werkdruk, een participatieve bronaanpak voor teams en organisaties. Naast inhoudelijk toelichting over de aanpak worden ook praktijkvoorbeelden gegeven van hoe organisaties deze aanpak hebben toegepast.
 • Hera inzetbaarheid: Veerkracht en stress.
  Hoe kunnen interventies van leidinggevenden invloed hebben op veerkracht, stress en bewustwording? Hoe zorg je als organisatie dat je de juiste dingen doet? Ofwel: leiderschap vertoont, om team en collega’s mee te laten veren in plaats van dat het leidt tot uitval?

12.00 – 13.00 Netwerklunch
Na afloop van de workshops kun je gebruik maken van een lunch.

Praktische informatie

Aanmelden
Meld je uiterlijk vóór 3 april aan door een e-mail te sturen naar kenniskringpsa@tno.nl. Geef hierbij s.v.p. het volgende aan:
– of je gebruik wilt maken van de netwerklunch en of je dieetwensen of allergieën hebt.
– je eerste en tweede voorkeur voor een workshop. Je kunt maximaal één workshop volgen. In aanloop naar 12 april ontvangt je nadere informatie over het programma, waaronder de indeling van de deelnemers in de workshops.
– je contactgegevens en eventueel je functie en organisatie.

Kosten
Deelname (inclusief lunch) is gratis.

Datum en tijd
Woensdag 12 april 2023 van 9.30u tot 13.00u.

Locatie
ECC Leiden
Haagse Schouwweg 10, 2332 KG Leiden