NIP

Home Cliënteninformatie Veelgestelde vragen cliënten

Veelgestelde vragen door cliënten

Hieronder vind je het antwoord op de meestgestelde vragen door cliënten over hun psycholoog.

Hoe weet ik of een psycholoog goed is?

In Nederland is de titel ‘psycholoog’ niet wettelijk beschermd. Daarom is het belangrijk dat je uitzoekt of een psycholoog voldoende gekwalificeerd (vakbekwaam) is om je te helpen. Een psycholoog die lid is van het NIP heeft tenminste een universitaire opleiding in de psychologie afgerond. Ook aan de merken PSYCHOLOOG NIP® en Registerpsycholoog NIP (zie uitleg hieronder) kun je zien dat de psycholoog bepaalde kwaliteiten heeft. Alle psychologen die lid zijn van het NIP moeten zich houden aan de Beroepscode voor psychologen.

Registerpsycholoog NIP

Wij zijn van mening dat een psycholoog pas zelfstandig met cliënten zou mogen werken als hij/zij na de universitaire opleiding een 2-jarige postmasteropleiding heeft gevolgd en zich in een register heeft ingeschreven. Een psycholoog die zich heeft ingeschreven in een NIP register is een Registerpycholoog NIP. De overheid heeft een BIG-register.

PSYCHOLOOG NIP®

De merknaam PSYCHOLOOG NIP® kan een NIP-lid krijgen als hij/zij minimaal 1440 uur werkervaring als psycholoog heeft.

 

De overheid heeft de beroepstitels gezondheidszorgpsycholoog (= gz-psycholoog), klinisch psycholoog, klinisch neuropsycholoog en psychotherapeut wel wettelijk beschermd.

 

Hoe vind ik een goede psycholoog?

In onze zoekmachine Vind een psycholoog staan alleen psychologen die bepaalde kwaliteiten hebben en minimaal een universitaire opleiding in de psychologie hebben gevolgd. Zie ook het antwoord op de vorige vraag.

Wat zijn de plichten van mijn psycholoog?

Als Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) vinden we dat het werk van psychologen van goede kwaliteit moet zijn en aan bepaalde normen moet voldoen. Daarom hebben we een beroepscode opgesteld. In deze Beroepscode voor Psychologen staan de eisen, richtlijnen en gedragsregels vermeld die het NIP aan het beroepsmatig handelen van een psycholoog stelt.  Alle psychologen die lid zijn van het NIP en de psychologen die zijn ingeschreven in een NIP-register moeten zich aan de beroepscode houden.

Vier basisprincipes

In de beroepscode van het NIP staan richtlijnen en gedragsregels die zijn afgeleid van vier basisprincipes: de psycholoog gedraagt zich:

  1. verantwoordelijk
  2. integer
  3. respectvol
  4. deskundig gedragen

Richtlijnen en gedragsregels uit de beroepscode

  • De psycholoog vertelt je aan het begin wat je kunt verwachten en welke kosten in rekening worden gebracht tegen welk tarief.
  • De psycholoog moet je om toestemming vragen voordat aan de behandeling begonnen kan worden.
  • De psycholoog moet zich houden aan het beroepsgeheim en je hulpvraag vertrouwelijk behandelen.
  • De psycholoog moet gebruik maken van gevalideerde psychologische tests.
  • De psycholoog moet je informeren over de diagnose die hij stelt.
  • Mocht de psycholoog overwegen je niet te behandelen dan geeft hij een aanbeveling voor andere behandelmogelijkheden. Hij overlegt met jou naar wie je kunt worden doorverwezen.
  • De psycholoog moet je informeren of er meerdere hulpverleners meewerken aan het onderzoek en/of de behandeling.
  • De psycholoog bewaart gegevens over jou in een dossier. Dat zijn in ieder geval: de diagnose, het behandelplan, brieven van jou en over jou en aantekeningen over de voortgang van de behandeling. Hij moet het dossier zó inrichten dat geheimhouding van de inhoud en bescherming van de persoonlijke levenssfeer verzekerd zijn.
  • Je hebt het recht om je eigen dossier in te zien en recht op een kopie van het dossier.
  • Je hebt het bijna altijd recht om een bepaalde rapportage te blokkeren.
  • Je hebt het recht om je dossier te laten vernietigen door je psycholoog.

Heeft mijn psycholoog een geheimhoudingsplicht?

De psycholoog heeft een geheimhoudingsplicht tegenover derden. Hij kan dus alleen met jouw toestemming gegevens over je verstrekken aan bijvoorbeeld een verzekeringsmaatschappij, een keuringsarts of arbodienst.

Ik heb een klacht over mijn psycholoog. Wat kan ik doen?

Heb je een klacht of ben je ontevreden over de dienstverlening van een psycholoog? Ga eerst samen in gesprek om te kijken of jullie een oplossing kunnen vinden. Komen jullie er samen niet uit? Dan kun je twee dingen doen.