Uitspraken van de maand
Het College van Toezicht publiceert iedere maand een uitspraak van de maand. Deze uitspraak heeft doorgaans een voorbeeldfunctie en kan dienen als leidraad voor beroepsmatig handelen in situaties die vaker voorkomen. De uitspraken zijn gerubriceerd op onderwerp. Deze uitspraken zijn bij uitstek te gebruiken in het kader van intervisie. Gebruik ze als kapstok om eigen casuïstiek te bespreken of om uw kennis van beroepsethiek op een bepaald gebied te vergroten.
Uitspraak van de maand mei 2023: Let op bij nieuwe stappen in je loopbaan
In deze klacht klaagde een moeder terecht over een door de psycholoog opgestelde rapportage op grond van door haar ex-partner in coaching afgelegde verklaringen over moeder en de kinderen.
De psycholoog had moeder en de kinderen niet gesproken. Dit leidde ertoe dat de artikelen 96, 41 en 28 van de Beroepscode overtreden werden.
De psycholoog die sinds kort een coachingspraktijk was begonnen, kreeg door het College van Toezicht een berisping opgelegd. Ook werd haar dringend aangeraden supervisie op het gebied van de Beroepscode te volgen.
Alle uitspraken van de maand
Informatie aan de jeugdvoogd/jeugdbeschermer
Wat doe je als je een ouder in behandeling hebt en de gezinsvoogd/jeugdbeschermer belt je plotseling op en vraagt om informatie?
Het is dan verstandig niet direct antwoord te geven. Vraag of je de vragen even toegemaild kan krijgen omdat je een en ander wil opzoeken in het dossier. Op die manier koop je tijd en kan je je cliënt informeren welke informatie je precies wilt gaan delen, gezien je informatieplicht die volgt uit de Beroepscode. Openheid naar de ouders blijft ook hierbij immers de hoofdregel.
Lees voor een geval waarin dit speelde de uitspraak van de maand maart 2022. Toepasselijke artikelen 74, 75 en 76 van de Beroepscode.
WKKGZ: klachtenfunctionaris verplicht
Uit de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (WKKGZ) vloeit alweer sinds 1 januari 2017 voort dat zorgaanbieders verplicht zijn over een klachtenreglement, klachtenfunctionaris en geschillencommissie te beschikken. Onder het begrip zorgaanbieder in de wet vallen niet alleen instellingen maar óók kleinere samenwerkingsverbanden en beroepsbeoefenaren in een solo-praktijk.
Uit het spreekuur beroepsethiek en uit bij het College van Toezicht ingediende klachten blijkt echter dat nog lang niet alle vrijgevestigde NIP-leden hieraan voldoen. Mocht dit bij jou het geval zijn, sluit je dan dus zo spoedig mogelijk aan bij de uniforme klachten- en geschillenregeling van P3NL. Voor maar 25 euro per jaar (in 2021) voldoe je al aan deze wettelijke verplichting.
Lees hier de uitspraak van de maand november (2022).
(20/22)
Te plotselinge beëindiging van (relatie)therapie
In deze zaak beëindigde de psycholoog de relatietherapie plotseling zonder daarvoor een afdoende reden te geven. Daarna mailde zij de cliënt dat zij de samenwerking beëindigde omdat “de therapie niet wordt bepaald door de cliënt”. Het College is van oordeel dat de psycholoog beroepsmatig over onvoldoende methoden beschikt om met afwijzing en weerstand in de therapie om te gaan (zie artikel 101 van de Beroepscode). Daarnaast heeft zij de continuïteit van de professionele relatie niet geborgd door na te laten klaagster te verwijzen naar een vakgenoot (zie artikel 19 van de Beroepscode).
Klacht gedeeltelijk gegrond. De psycholoog ontving een waarschuwing.
Beroepsmatig handelen
Gebruik van doeltreffende en doelmatige methoden
Hoe voer ik als psycholoog verweer tegen een klacht?
Conditie van de psycholoog
Collegiale kritiek onderwerp van tuchtrecht?
De psycholoog als bijzondere curator
Assessments
Lees hier de uitspraak over een rommelig assessment
(21/15)
Lees hier de uitspraak over een te stellige A&O psycholoog.
(21/07)
Lees hier de uitspraak over informatie aan de cliënt over controletests bij thuistests.
(20/11)
Lees hier de uitspraak over vrijelijk instemmen met opname rollenspel.
(18/31)
Lees hier de uitspraak over de vereisten van een assessmentrapportage.
(18/09)
Veilig Thuis en AMK-meldingen
Verklaringen
Rapportage
Lees hier de uitspraak over mogelijk misbruik van rapportage.
(21/21)
Lees hier de uitspraak over een rapportage die niet in orde lijkt te zijn.
(20/7)
Lees hier de uitspraak over verzoek om informatie van de Raad voor de Kinderbescherming.
(20/06)
Lees hier de uitspraak over vereisten aan rapportage door bijzondere curatoren.
(19/18)
Welingelicht aangaan en voortzetten professionele relatie
Rolvermenging
Intake en financiële voorwaarden
Doorbreking van het beroepsgeheim
Lees hier de uitspraak over informatie aan de jeugdbeschermer.
(20/220)
Lees hier de uitspraak van het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Amsterdam.
(20/220)
Lees hier de uitspraak over pro-actief handelen na schending van de beroepscode.
(20/02)
Lees hier de uitspraak over het delen van gegevens uit mailverkeer op eigen initiatief.
(17/24)